Cytrynowe ciasteczka.

31 stycznia



Niezwykle kruche ciasteczka o nieco kwaskowatym smaku. Przygotowałam dwie wersje tych ciasteczek - cytrynowe i nie-cytrynowe z nieco mniejszą ilością cukru, dla nielubiących cytrynowych słodkości. Obie wersje polecam. :)



Kruche ciasteczka cytrynowe


Składniki:

  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 żółtka 
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 150 g mąki
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, mąki. Mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
2. Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm. Wycinamy foremkami kształty, układamy na blasze.
3. Pieczemy ok. 20 min. w 160 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.

Może Ci się spodobać

9 komentarze

  1. Szybkie, proste i cudnie wyglądają...Wielki szacun za zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie proste slodkosci. Dla mnie zdecydowanie cytrynowa wersja, bo za cytrusowymi wypiekami malymi i duzymi przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają na bardzo lekkie i puszyste :). Smakowite :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. moja bratanica jest miłośniczka cytrynowych wypieków więc na pewno skusimy się na przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cytrynowe bardzo lubię chrupać..

    OdpowiedzUsuń