wtorek, 31 stycznia 2012

Cytrynowe ciasteczka.




Niezwykle kruche ciasteczka o nieco kwaskowatym smaku. Przygotowałam dwie wersje tych ciasteczek - cytrynowe i nie-cytrynowe z nieco mniejszą ilością cukru, dla nielubiących cytrynowych słodkości. Obie wersje polecam. :)

Przepis autorstwa pana Pawła Pojawy, znaleziony w jednym z magazynów kulinarnych.



Kruche ciasteczka cytrynowe

Składniki:

  • 120 g. cukru
  • 120 g. masła
  • 2 żółtka 
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 150 g. mąki
  • 110 g. mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania


1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, mąki. Mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
2. Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm. Wycinamy foremkami kształty, układamy na blasze.
3. Pieczemy ok. 20 min. w 160 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.

9 komentarzy:

Angie pisze...

Szybkie, proste i cudnie wyglądają...Wielki szacun za zdjęcia!

Joanna pisze...

Angie - dziękuję :)

aga-aa pisze...

sliczne zdjecia!

Maggie pisze...

Lubie takie proste slodkosci. Dla mnie zdecydowanie cytrynowa wersja, bo za cytrusowymi wypiekami malymi i duzymi przepadam!

Eat with gusto! pisze...

Ciasteczka wyglądają na bardzo lekkie i puszyste :). Smakowite :).

Gotuj z nami! pisze...

Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!

Ale babka i robi to co lubi pisze...

moja bratanica jest miłośniczka cytrynowych wypieków więc na pewno skusimy się na przepis:)

kasiac pisze...

śliczne te ciasteczka!

asieja pisze...

cytrynowe bardzo lubię chrupać..