poniedziałek, 23 stycznia 2012

Ciasteczka owsiane przy rozbieraniu choinki.


Wszystkich odwiedzających bloga ogromnie przepraszam za moją długo nieobecność. Od tej pory posty będą pojawiały się znacznie regularniej. :) 

Ciasteczka bardzo smaczne, jednak niestety zjadłam tylko jedno, ponieważ zostały upieczone dla mamy, której łakocie słodzę fruktozą. Zasmakowały jej tak bardzo, że nie pozwoliła nikomu ich jeść. ;) 

Przepis pochodzi z tej strony. Radzę zrobić z podwójnej porcji. :)


Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g masła roślinnego
  • 100 g cukru (dałam 3 łyżki fruktozy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 190 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao
1. Masło, cukier oraz esencję migdałową miksujemy.
2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, miksujemy (teraz już na małych obrotach).
3. Formujemy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min. w 180 stopniach.

2 komentarze:

M. pisze...

uwielbiam ciasteczka owsiane!!!

Dusia pisze...

na pewno bardzo smaczne.