wtorek, 6 grudnia 2011

Brownies



Obiecany przepis na brownies, które miałam okazję przygotować podczas warsztatów kulinarnych. :)


Brownies
 

Składniki:

Ciasto:
  • 125 g. gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 dag. orzechów włoskich
  • 75 g. miękkiego masła lub margaryny
  • 175 g. cukru
  • 100 g. mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 100 g. cukru pudru
  • 50 g. gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 10 g. miękkiego masła

1.  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 20 cm, kwadratową blaszkę wysmaruj margaryną i posyp mąką.
2. Masło i czekoladę rozpuść w garnku w niskiej temperaturze, tak, by nic się nie przypaliło. Dobrze wymieszaj i lekko ostudź.
3. Utrzyj w misce jaja, cukier, cukier wanilinowy i sól. Pod koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie mieszaj zbyt długo w czasie dodawania mąki.
4. Na końcu dodaj posiekane orzechy.
5. Masę wymieszaj z rozpuszczonym masłem i czekoladą, wlej do formy i równomiernie rozprowadź. 
6. Piecz 25 min. 
7. Polewa: Cukier puder wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dodaj roztopioną, wystudzoną czekoladę i margarynę. Dobrze wymieszaj.
8. Polej ciasto polewą, a po ostygnięciu podziel na części.

4 komentarze:

Dusia pisze...

pysznie brzmi, a ja wciąż nie jadłam brownies.

Maggie pisze...

Alez mi narobilas ochoty na brownies...

Joanna pisze...

Maggie, Dusia - polecam :)

Sue pisze...

Takie ciężkie ciacha są the best! :)