Zebra

29 listopada



Ciasto, które pod względem prostoty, łatwość wykonania i popularności można porównać do murzynka. Z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Zebra

Składniki:


  • 5 jajek
  • szkl. oleju
  • szkl. gorącej wody
  • 2,5 szkl. mąki
  • aromat pomarańczowy
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy resztę składników, mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao.
3. Blachę smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Do blachylejemy po łyżce mas na przemian, w to samo miejsce.
4. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.

Może Ci się spodobać

11 komentarze

  1. Bardzo lubie to ciasto. Twoje wyglada doskonale. Cudowne paseczki :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo efektowane ciasto! Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z ulubionych ciast mojego dziecinstwa!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nigdy nie piekłam, a zawsze mi się tak podobały te wzorki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie jak zebra:) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. w jakiej formie, keksówce? śliczna rasowa ta zebra

    OdpowiedzUsuń
  7. Dusia - w podłużnej formie o długości ok. 40 cm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło przepyszne i zniknęło w mgnieniu oka. Szybki i prosty przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy - cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń