wtorek, 29 listopada 2011

Zebra




Ciasto, które pod względem prostoty, łatwość wykonania i popularności można porównać do murzynka.
Z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Zebra

Składniki:
  • 5 jajek
  • szkl. oleju
  • szkl. gorącej wody
  • 2,5 szkl. mąki
  • aromat pomarańczowy
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy resztę składników, mieszamy. 
2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao.
3. Blachę smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Do blachylejemy po łyżce mas na przemian, w to samo miejsce.
4. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.

11 komentarzy:

majka pisze...

Bardzo lubie to ciasto. Twoje wyglada doskonale. Cudowne paseczki :))

Pozdrawiam cieplo.

Angie pisze...

bardzo efektowane ciasto! Wygląda rewelacyjnie!

Maggie pisze...

Jedno z ulubionych ciast mojego dziecinstwa!

Sue pisze...

A ja nigdy nie piekłam, a zawsze mi się tak podobały te wzorki! :)

kornik pisze...

Faktycznie jak zebra:) pysznie!

cukrowa wróżka pisze...

jedno z moich pierwszych ciast.. :)

Dusia pisze...

w jakiej formie, keksówce? śliczna rasowa ta zebra

Joanna pisze...

Dusia - w podłużnej formie o długości ok. 40 cm :)

Wiola pisze...

Jejciu jaka piękna!!!

Anonimowy pisze...

Wyszło przepyszne i zniknęło w mgnieniu oka. Szybki i prosty przepis ! :)

Joanna Urbaniak pisze...

Anonimowy - cieszę się, że smakowało :)