poniedziałek, 17 października 2011

Kruche ciasteczka mandarynkowe.


Maślane ciasteczka, w których niestety nie każdy wyczuł mandarynkową nutę. Jednak wszyscy zgodnie uznali je za bardzo smaczne. Dla mnie cytrusowy smak był wyczuwalny, a przepis na ciastka musiał znaleźć się w moim "ciastkowym" zeszycie ze względu na to, że zniknęły w mgnieniu oka, oraz dlatego, że robi się je ekspresowo. :) Przepis pochodzi z blogu moje wypieki .

Kruche mandarynkowe paluszki






Składniki:
  • 250 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobno otartej skórki z mandarynki
  • 60 ml soku z mandarynki
  • 60 - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej



1. Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
2. Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.
3. Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami (trochę urosną).
4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.
5. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę, ozdobić paluszki.
6. Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.


3 komentarze:

aga pisze...

ale fajne:) schrupalabym je ze smakiem:)

kuchennefascynacje pisze...

Kurcze kiedyś próbowałam je zrobić tylko zamiast soku mandarynkowego dodałam z pomarańcza i niestety nic mi z tego nie wyszło,może własnie dlatego. Szkoda bo patrzę po blogach dużo osób je robiło i wyglądają znakomicie :)

Kuba pisze...

ciacha kapitalne. cytrusy ciężko wyczuć, ale to kompletnie nieistotne. kruche, delikatnie słodkie. pycha.