czwartek, 20 października 2011

Kąski z kurczaka z sosem.


Kąski to ulubione danie mojej siostry, w związku z czym gości na stole dosyć często. Mięso z piersi z kurczaka w panierce z sezamem idealnie komponuje się z sosem, którego tajemnica tkwi w prostocie :)


Kąski z piersi kurczaka z sosem

Składniki:

Kąski:
  • 2 piersi kurczaka
  • jajko
  • 3 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • sezam
  • sól, pieprz
Sos:
  • jabłko
  • cebula
  • koperek (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, papryka słodka



1. Kąski: Piersi myjemy, oczyszczamy. Posypujemy pieprzem, odstawiamy. 
2. Jajko miksujemy z mlekiem, dodajemy sól i pieprz.
3. Bułkę tartą mieszamy z sezamem w proporcji 1:1.
4. Mięso kroimy w kostkę, maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce z sezamem.
5. Na rozgrzanej oliwie (kąski muszą być lekko zanurzone) smażymy na złoty kolor.
6. Sos: Jabłko i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawiamy. Odstawiamy na ok. 1 godz.

Brak komentarzy: