środa, 12 października 2011

Dip bazyliowy




Prosty, szybki ze składników, które zwykle znajdują się w kuchni. Idealny dodatek do mięs oraz uwielbianych przeze mnie domowych paluszków. Należy tylko pamiętać, że przed jedzeniem, powinien poleżeć parę godzin w lodówce.


Dip bazyliowy

Składniki:
  • 100 ml. jogurtu naturalnego
  • 150 ml. śmietany 18%
  • pęczek świeżej bazylii 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Czosnek oraz bazylię drobno siekamy, mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze schładzamy.

4 komentarze:

Anna i Grzegorz pisze...

Taki dip również robimy i bardzo lubimy:)

dariaanna pisze...

To musi byc bardzo aromatyczny i pyszny dip, muszę zapamiętać i zrobić go kiedyś.

Kuba pisze...

jadłem, nic specjalnego. bardziej jogurtowy, śmietanowy niż bazyliowy. niestety zioło kompletnie niewyczuwalne.

Anonimowy pisze...

Lubię wszystkie potrawy w których jest bazylia!pozdrawiam:)