piątek, 2 września 2011

Kruche paluchy bez cukru.


Przepyszne paluszki, które chrupie się bez opamiętania. :) Idealne dla tych, którzy starają się wystrzegać cukru, ponieważ w przepisie nie pojawia się ani gram. A także dla tych, którzy po prostu mają czasem ochotę na coś mniej słodkiego.

Zależnie od gustu polecam posypać paluchy sezamem, grubą solą, kminkiem, czy też nie posypywać ich zupełnie niczym. 


Kruche paluchy


Składniki:

Ciasto:
  • 50 dag. mąki
  • 25 dag. masła
  • 250 ml. śmietany 30%
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki kminku
  • jajko
Wierzch:
  • żółtko
  • kminem, sezam lub gruba sól






1. Mąkę przesiewamy, siekamy razem z masłem. Dodajemy jajko, sól, śmietanę oraz kminek. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy je na ok. 1 godzinę do lodówki.
2. Z ciasto formujemy paluchy o szer. ok. 5 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Paluchy smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem, solą lub kminkiem.
4. Pieczemy 13 min. w 190 stopniach, uważając, by spód się nie przypiekł.

5 komentarzy:

Maggie pisze...

Fajne do moczenia w dipach - dobra piknikowa przekaska!

Łyżka pisze...

ciekawa propozycja ;) do tego kilku przyjaciół, imbryczek herbaty i scrabble ;)

małgo pisze...

kolejny dowód na to, że wytrawne wypieki są równie kuszące, jak ich słodkie odpowiedniki :)


Yummy & Tasty

Karmel-itka. pisze...

bardzo smakowite ;]
takie niesłodkie... nie jadłam takich jeszcze ;]


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

ewelajna pisze...

Brzmią niezwykle kusząco, lubię takie słone wypieki:).
Pozdrawiam Cię serdecznie, Joanno!