Jak zrobić domową tortillę?

28 września


Do tej pory używałam wyłącznie gotowych, kupionych w sklepie tortilli. Przyznam szczerze, że nie wiem kiedy zdecydowałabym się je zrobić, gdyby nie "pech". Obiecałam zrobić na obiad tortille, a zwyczajnie zapomniałam je kupić. Ponieważ mam daleko do sklepu, postanowiłam zrobić je w domu. Rewelacja. Nie będę obiecywać sobie, że już nigdy nie kupię tortilli w sklepie, jednak będę starała się robić je sama. Polecam.





Pszenne tortille



Składniki:
  • 225 g. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szkl. ciepłego mleka








 1. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy. Powoli dodajemy mleko oraz olej, zagniatamy ciasto.
2. Ciasto wyrabiamy dodatkowo jeszcze przez kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie.
3. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
4. Ciasto dzielimy na 8 części, a następnie z każdej formujemy kulę. Odstawiamy na 10 minut.
5. Rozwałkowujemy kule na cienkie, okrągłe placki. Placki (każdy oddzielnie) układamy na suchej i rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony przez kilkanaście sekund (lub dłużej, zależnie od gustu, jednak przed przewróceniem muszą pojawić się pęcherzyki).
6. By tortille były elastyczne, nie należy trzymać ich zbyt długo na patelni, oraz pamiętać, że wówczas gotowe (jeszcze gorące) zawijamy w wilgotną ściereczkę.



Może Ci się spodobać

22 komentarze

  1. Szukałam ostatnio przepisu właśnie na elastyczne tortille. Na pewno skorzystam z Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, tylko należy pamiętać, by jeszcze gorące zawinąć w ściereczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, prezentują się swietnie, chętnie wypróbuję, bo dosyć mam tej kupnej chemii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To bardzo przydatny przepis, bo w tych kupnych jest mnóstwo konserwantów i innych paskudztw, a przecież w domu da się je zrobić bez problemu. Wielkie dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę powiedzieć... jestem pod wrażeniem. Super przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis super. tortille chętnie spróbuję i wypróbuję.

    zdjęcia, tym razem, kiepskie. duży zawód. zwłaszcza po koftach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaplanowałam sobie zrobienie tych tortilli w czwartek i teraz mam dwa pytanka:
    Czy tortille trzeba zawinąć razem czy pojedynczo a potem wyjąć?
    A drugie to czy jak wyjme tortillę z tej ściereczki to nie zrobi się twarda?
    Pozdrawiam,
    Domi!

    OdpowiedzUsuń
  8. Domi w kuchni - zawijałam je razem w ściereczkę, trzymałam jakiś czas, a potem wyjmowałam i od razu zwijałam razem z farszem (wówczas pozostały elastyczne, aż do zniknięcia z talerzy :)), więc niestety nie wiem, czy jeśli wyjmiemy je ze ściereczki, długo pozostaną elastyczne. Osobiście nie ryzykowałabym, tylko zostawiłabym je w ściereczce, aż będą potrzebne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domi w kuchni - słyszałam, że zawinięte w foliowy woreczek i przechowywane w lodówce, a potem podgrzane chwilkę na suchej patelni znowu odzyskują elastyczność. Jednak sama jeszcze tego nie sprawdzałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Okej, dziękuję za odpowiedź :) Jak juz wiem, że mozna je wszystkie razem zawinąć to nie będę ich trzymac bez ściereczki :)
    Pozdrawiam i dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Domi w kuchni - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domi w kuchni - bardzo się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja mam pytanie: w składnikach jest łyżka oleju, ale w przygotowaniu nic o tym nie ma

    OdpowiedzUsuń
  14. a_normalna - rzeczywiście, już poprawiam i dziękuję za tę uwagę. :)

    olej dodajemy powoli wraz z ciepłym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakoś sobie poradziłam ;)

    Zdziwiłam się, że tak malutko wyszło mi tych placków (tylko cztery, z czego jeden malusieńki) i po usmażeniu były grube, bardziej jak pita, a nie wraps (nie byłam w stanie już bardziej cienko rozwałkować ciasta). Ale dokupiliśmy jedno opakowanie gotowców i było. Chociaż, mąż stwierdził, że te domowo robione jednak smaczniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mi sie nie zgadzają proporcje ponieważ musiałem dodać sporo więcej mąki :/

    OdpowiedzUsuń
  17. Polecam, super przepis tylko jak podzieliłam na 8 porcji to potem wyszły takie malutkie placuszki dużo mniejsze niż te kupne. Ale smaczne i super wyglądają no i szybkie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. w jaki sposob zawijamy tortille w sciereczke? jakos nie umiem sobie tego wyobrazic :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy - Kładziemy placki na ściereczce, a następnie zawijamy krańce materiału tak, aby przykryć placki, czyli po prostu zakrywamy je z każdej strony ściereczką :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyszly mi grube i tak mało po pierwsze złe proporcje, a po drugie za grube wychodzą i nie są takie elastyczne wolę o wiele bardziej kupne

    OdpowiedzUsuń