środa, 3 sierpnia 2011

Rodzinna napoleonka.


Jedno z moich ulubionych ciast. Szczególnie zrobione wg tego właśnie przepisu, który otrzymałam od mamy. Mama dostała go od cioci, ciocia od babci itd. W ten sposób przepis na napoleonkę krąży w naszej rodzinie i jest przez wszystkich bardzo chwalony. Robione jest jednak na dwa sposoby. Z ciastem pochodzącym z przepisu lub z gotowymi płatami ciasta francuskiego. 


Napoleonka

Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • margaryna
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
lub
  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
Krem:
  • 1/2 l. mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • aromat waniliowy
  • 4 jajka
  • 25 dag. cukru
  • szkl. mąki pszennej
  • 10 dag. masła
Do dekoracji:
  • cukier puder


1. Ciasto: Mąkę siekamy z margaryną, dodając żółtka, śmietanę, sól. Dobrze posiekane ciasto zagniatamy, dzielimy na pół, a następnie wkładamy na noc do lodówki. 
2. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy i pieczemy na nie posmarowanej blasze ok. 20-25 min. w 190 stopniach (lub pieczemy gotowe płaty ciasta franc.).
3. Krem: Jajka, cukier i mąkę dobrze ucieramy. Szybko mieszając, dodajemy do gotujące się mleka z cukrami wanilinowymi oraz aromatem. Zagotowujemy. 
4. Po wystudzeniu masy ucieramy ją z masłem.
5. Ciasta przekładamy kremem, posypujemy cukrem pudrem, schładzamy.

4 komentarze:

Kasieńka pisze...

Wygląda bardzo apetycznie, z chęcią spróbuje!
Pozdrawiam serdecznie! :)

Joanna pisze...

Kasieńka - bardzo się cieszę, pozdrawiam! :)

MAUGUSTYNA pisze...

uwielbiam takie ciasta! pozdrawiam

Joanna pisze...

MAUGUSTYNA - oj nie dziwię się :)