sobota, 6 sierpnia 2011

Kolorowe maślane ciasteczka.



 Czasem najlepsza okazuje się prostota. Tak jest w przypadku tych ciasteczek. Tylko 4 składniki, a ciastka są naprawdę pyszne. Można je udekorować, maczać w czekoladzie, lub jeść bez żadnych dodatków. Ja je dekoruję, ponieważ wtedy wyglądają jeszcze apetyczniej, jednak uprzedzam - stają się przez to słodsze ;)


Ciastka maślane

 Składniki:
  • 270 g. mąki
  • 50 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200g. masła
oraz (do kakaowych)
  • 2 łyżki kakao



1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy (palcami lub widelcem). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 17 min. w 180 stopniach.


5 komentarzy:

slyvvia pisze...

Kocham takie ciasteczka, smak dzieciństwa :)

Karmel-itka. pisze...

pamiętam całe blachy maślanych ciasteczek. kiedy Babcia piekła mi je na urodziny, zamiast tortu ;]
wolałam je.

Joanna pisze...

slyvvia, Karmel-itka - rzeczywiście mi też kojarzą się z czasami kiedy babcia piekła ciasteczka :)

Maggie pisze...

Zgadzam sie, czasem im prosciej, tym lepiej!

Joanna pisze...

Maggie - dokładnie :)