wtorek, 26 lipca 2011

Szyszki czekoladowe.


Łakocie, które robi się błyskawicznie. W dodatku są takie pyszne... (jak z pewnością niemal każdy wie) :) Przepis jest banalny, jednak należy uważać podczas formowania szyszek. Masa MUSI być gorąca, choć lekko parzy w ręce. Dlatego formujemy je bardzo szybko. Jednak nie ma się czym przejmować, ponieważ w zasadzie parzy tylko w momencie nabierania jej z naczynia. Przy szybkiej pracy, masa stygnie bardzo szybko. :)


Szyszki czekoladowe

Składniki:
  • 2 op. ryżu preparowanego (160 g.)
  • 50 dag. krówek
  • 12 dag. margaryny
  • 2 łyżki kakao

1. Margarynę oraz krówki topimy na małym ogniu, aż do powstania gęstej jednolitej masy. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
2. Zdejmujemy masę w ognia, dodajemy ryż, mieszamy.
3. Z gorącej masy szybko formujemy szyszki (jeśli poczekamy zbyt długo, masa nie będzie chciała się uformować). Szyszki zostawiamy do schłodzenia.

7 komentarzy:

Wiola pisze...

Świetne!!! Koniecznie muszę zrobić dla mojego synusia :-))

Joanna pisze...

Polecam, szczególnie dlatego, że moje siostrzenice są zdecydowanie największymi miłośniczkami tych szyszek :)

spencer pisze...

Dużo o szyszkach słyszałem...ale takiej domowej, czekoladowej nigdy nie jadłem;) Aż żałuję. bo wygląda smakowicie..

Trzcinowisko pisze...

Zawsze robiłam je jak byłam mniejsza...mój pierwszy kulinarny wyszyn...tyle że z masa krówkową:)

elżunia pisze...

moje wspomnienie dzieciństwa :)

Arvén pisze...

Ja znam je w wersji bezczekoladowej :D Ale są niesamowicie pyszne...mają jedną wadę - są BARDZO wciągające!

Joanna pisze...

spencer - zrobienie ich to naprawdę chwila :)

Trzcinowisko, elżunia - tak tak, w dzieciństwie były chyba popularniejsze :)

Arvén - oj tak. są okropnie wciągające niestety...