niedziela, 31 lipca 2011

Sałatka krabowa.


Uwielbiana przez domowników od dwóch lat niemal do znudzenia oczekiwana przez nich przy każdej okazji ;)
Określenie "krabowa" odnosi się do nazwy "paluszki krabowe", czyli "surimi", ponieważ w rzeczywistości z krabami nie ma zbyt wiele wspólnego. Dlatego Ci, którzy mają opory przed jedzeniem krabów (a wiem, że tacy są, ponieważ sama znam wiele takich osób :) ) mogą śmiało zrobić tę sałatkę, ponieważ surimi są zrobione po prostu z rybiego mięska :)


Sałatka z surimi

Składniki:
  • 25 dag. surimi (paluszków krabowych)
  • 20 dag. makaronu sojowego
  • pęczek koperku
  • 3-4 ogórki
  • majonez
  • sól, pieprz
  •  

    1. Makaron ugotować. 
    2. Surimi oraz ogórki pokroić w dosyć grubą kostkę. Koperek posiekać.
    3. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez (wedle uznania, jednak radzę uważać, by nie dodać za dużo).
    4. Doprawić do smaku, schłodzić.




    6 komentarzy:

    mikimama pisze...

    Nigdy nie robiłam sałatki krabowej. Ciekawa jestem jej smaku...

    Kuba pisze...

    i like it!

    Joanna pisze...

    mikimama - ogromnie polecam :)

    Joanna pisze...

    Kuba - bardzo się cieszę, że tak smakuje ;)

    Karmel-itka. pisze...

    mmm...
    podoba mi się, podoba!
    z pewnością jest pyszna ;]

    Joanna pisze...

    Karme-itka - cieszę się, że się podoba i polecam spróbowanie :)