czwartek, 28 lipca 2011

Muffiny czekoladowe.


 Niespodziewani goście mieli wpaść na kawę w ciągu godziny, a szafki świeciły pustkami. Żadnych cukierków, ciasta ani ciasteczek. W dodatku internet nie działał, a w zasadzie nawet brakowało czasu na szukanie przepisu. Wobec tego przygotowałam muffiny wymyślając proporcje, ponieważ tych, pochodzących z mojego ulubionego przepisu niestety nie pamiętałam. I wyszło całkiem nieźle. Połowa muffinek była czekoladowa, a połowa... a to już w następnym poście. :)


Muffiny czekoladowe

Składniki:
  • 25 dag. mąki
  • 10 dag. masła
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. oleju
  • łyżka aromatu rumowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 dag. cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady

 1. Masło rozpuszczamy, następnie schładzamy. 
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder i sól. Mieszamy.
3. Masło, jajka, mleko i olej mieszamy.
4. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy.
5. Dodajemy kakao, aromat oraz pokruszoną czekoladę. 
6. Powstałą masę wylewamy do foremek (3/4 wysokości), a następnie pieczemy 25 min. w 190 stopniach.


2 komentarze:

Juska pisze...

No i co z tą drugą połową muffinek? :) Jestem bardzo ciekawa co wyczarowałaś :) Pozdrawiam :)

Joanna pisze...

Juska - zupełnie nie wiem jak to się stało, że nie wrzuciłam drugich muffinków na bloga... jutro oczywiście się pojawią :)