sobota, 9 lipca 2011

Kurczak w curry jogurtowym.



Z braku czasu musiałam przygotować na obiad coś w pół godziny. Pozostawiając w między czasie pierś  kurczaka w marynacie, po jej wyjęciu z lodówki pozostała dosłownie chwila, by obiad był gotowy. Szybki, smaczny i dosyć lekki. :)

Kurczak w curry jogurtowym
Składniki:

  • 60 dag. piersi kurczaka
  • 4 cebule 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • duży jogurt naturalny
  • 1 i 1/2 łyżki curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • oliwa
  • sól


1. Cebule pokroić w piórka i poddusić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek oraz koncentrat. Dusić jeszcze chwilkę, a następnie zdjąć z ognia.
2. Do cebuli dodać jogurt, curry oraz kurkumę. Wymieszać wraz z pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka.
  3. Mięso wraz z marynatą schować w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
4. Całość po wyjęciu dusić pod przykryciem ok. 30 min. Doprawić solą.
5. Podawać z ryżem oraz ewentualnie surówką (najlepiej typu colesław).

3 komentarze:

Gosia pisze...

Moje kolorki :) Bloga dodaję do ulubionych!

MAUGUSTYNA pisze...

Uwielbiam wszystko co z kurczaka! muszę koniecznie wypróbować! pozdrawiam

Joanna pisze...

bardzo dziękuję i polecam :)