wtorek, 19 lipca 2011

Kulki wołowe w sosie pomidorowym.

Wszyscy w rodzinie uwielbiamy mięso wołowe w różnych postaciach. Co prawda dla mnie nic nie może równać się z wołowiną w sosie chrzanowym mojej mamy, jednak czasem dobrze jest zjeść mięso z dodatkami, które sprawiają, że nie jest to danie wyłącznie mięsne :)

 
Kulki wołowe
Składniki:
  • 60 dag. wołowiny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • cebula
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 2 jajka 
  • bułka tarta
  • sól, pieprz


1. Mięso mielimy. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w krążki. Czosnek i natkę pietruszki drobno kroimy.
2. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy paprykę, cebulę, czosnek i natkę, mieszamy. Smażymy, aż warzywa zmiękną. 
3. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie, po wyjęciu z wody, mieszamy go z warzywami.
4. Po przestudzeniu dodajemy mięso, jajka, łyżkę masła. Wyrabiamy, dodajemy sól i pieprz.
5. Z masy formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
6. Podajemy z sosem pomidorowym. Przepis na sos znajduje się tutaj .

8 komentarzy:

co by tu zjeść? pisze...

o i mam na jutro obiadek:) pyszne uwielbiam pulpety,kotlety,kulki i co tam jeszcze można zrobić z mięska mielonego:)

Joanna pisze...

co by tu zjeść? - bardzo się cieszę, że przepis się spodobał :)

Kinga pisze...

Ciekawe połączenie wołowiny z papryką czerwoną.Nie dalej jak wczoraj szukałam (głównie w lodówce)warzyw, które mogą stanowić dobre towarzystwo dla mielonej wołowiny.Ostatecznie wybór padł na marchewkę i cukinię.Po papryce wzrok się prześliznął, ale jakoś wydawał mi się zbyt twarda, mocna w smaku...Ale skoro to zestawienie wypróbowałaś, to następnym razem będę łaskawsza dla papryki :). Pozdr.

Panna Malwinna pisze...

lubię takie obiadki;) z mielonego mięsa tym bardziej

Joanna pisze...

Kinga - po wcześniejszym przesmażeniu i potem jeszcze raz już z mięsem, papryka z pewnością zrobi się miękka :)

Panna Malwinna - polecam :)

Szana pisze...

kocham ten przepis bo jest z wolem, mniam na bank pyszny, mozna robic w ciemno!

Joanna pisze...

Szana - zdecydowanie można :)

Anonimowy pisze...

wlasnie robie :D