czwartek, 7 lipca 2011

Kabaczki faszerowane.


Korzystając z mamy przydomowej uprawy kabaczka, postanowiłam pierwszy raz spróbować smaku tego warzywa, przygotowując go w wersji faszerowanej mięsem mielonym. Efekt zaskakujący, kolorowy i smaczny. Koniecznie muszę dowiedzieć się o nim czegoś więcej i poznać więcej możliwości jego wykorzystania. :)

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym


Składniki:
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag. mielonego mięsa
  • kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • jajko
  • 4 małe kabaczki
  • szkl. bulionu
  • 15 dag. startego żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka mielona
1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Włożyć łyżkę masła, dodać mięso. Smażyć ok. 5 minut, ostudzić.
2. Do mięsa dodać namoczoną w mleku kajzerkę (odciśniętą), natkę oraz przyprawy. Wbić jajko i wymieszać. 
3. Kabaczki przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić do osolonej gotującej się wody. Gotować ok. 4 min. Następnie wyjąć i osuszyć.
4. Kabaczki napełnić farszem, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Skropić bulionem.
5. Zapiekać 25 min. w 180 stopniach. Pięć minut przed końcem pieczenia posypać serem.

Brak komentarzy: