Jajka faszerowane pieczarkami.

23 lipca


Pozycja obowiązkowa podczas każdej rodzinnej uroczystości. Wspaniałe nie tylko na Wielkanoc. Wiosenne z rzodkiewką, z tuńczykiem, ćwikłą, pieczarkami, łososiem, sardynkami... Masa możliwości. Wszystkie wersje smaczne, jednak te należą do mojej ulubionej trójki. Ze stołu znikają natychmiast. :)


Jajka faszerowane pieczarkami



Składniki:
  • 6 jajek
  • 8 małych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • majonez




1. Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka.
2. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Smażymy na oliwie wraz z posiekanym czosnkiem. Pozostawiamy do schłodzenia.
3. Rozdrobnione żółtka mieszamy z pieczarkami, majonezem, śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Farszem napełniamy jajka. Dekorujemy majonezem (można do majonezu dodać chrzanu w proporcji 3:1) i posiekanym szczypiorkiem.


Może Ci się spodobać

1 komentarze