środa, 13 lipca 2011

Domowe kiszenie ogórków.

Ze względu na nadejście sezonu ogórkowego, pojawiła się konieczność kiszenia ogórków. Choć wyszło ich całkiem sporo, znikają w mgnieniu oka. A na zimę trzeba będzie zrobić raz jeszcze, kiedy każdemu się przejedzą. Oczywiście na jakiś czas :)

Ogórki kiszone
(tudzież małosolne, jeśli nie "posiedzą" zbyt długo :) )  
Składniki:
  •  średniej wielkości ogórki
Przyprawy na słoik o pojemności 1l:
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • kilka liści wiśni (niekoniecznie)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren gorczycy (5-10)
  • kawałek korzenia chrzanu
  • łodyga kopru
Oprócz tego:
  • 2 płaskie łyżki soli na 1l. wody

1. Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować i przestudzić.
2. Do słoika włożyć koper i parę liści wiśni.
3. Ogórki umyć, ułożyć ścisło w słoikach.
4. Dodać chrzan, czosnek, gorczycę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz resztę liści wiśni.
5. Ogórki w słoikach zalać zalewą o letniej temperaturze. Zakręcić słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu.








W pracę zaangażował się nawet Bąbel, jednak dosyć szybko zaczął się nudzić...  


1 komentarz:

Ewa Jakubowska pisze...

Mój mąż nalega na zrobienie ogórków małosolnych ale już chyba trochę za pozno :) Ale przepis ciekawy :)