Letnia zieleń.

27 czerwca



Wszechobecna zieleń i upał odbierający chęć na kaloryczne posiłki skłania do zaspokojenia apetytu czymś lżejszym. Doskonałym pomysłem okazała się zielona sałata, która może stanowić dodatek do obiadu, grilla a nawet być samodzielnym posiłkiem w wersji wyłącznie "zielonej", tak jak ta podana w przepisie, czy też z dodatkiem usmażonych kawałków piersi z kurczaka przez co stanie się bardziej sycąca.

Zielona sałata z orzechami włoskimi

Składniki:
  • pół główki sałaty lodowej
  • pół główki sałaty czerwonej
  • ogórek 
  • żółta papryka
  • 50 g. orzechów włoskich
  • drobno posiekany ząbek czosnku
Sos:
  • 100 ml. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu winnego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek

1. Sałata: Sałatę drobno porwać, paprykę pokroić w kostkę, ogórka pokroić w półplasterki. Orzechy połamać na ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać.
2. Sos: Jogurt wymieszać z oliwą i octem winnym. Dodać szczyptę cukru, doprawić, wymieszać z posiekanym koperkiem.
3. Składniki polać sosem na kilka minut przed podaniem, dokładnie wymieszać.

Może Ci się spodobać

0 komentarze